Wyposażenie restauracji typu fast food zapewniające komfort pracy
Każda restauracja typu fast food nastawiona jest na masową ilość klientów i ich jak najszybszą obsługę. W związku z tym powinna posiadać odpowiednie wyposażenie, które zapewni komfort i ergonomię na stanowiskach pracy. Zatem, jakie wyposażenie gastronomii jest tu niezbędne?
Wyposażenie gastronomii – frytkownice to podstawa
W restauracji typu fast food większość posiłków przygotowywana jest w głębokim oleju. Dlatego konieczne jest znalezienie odpowiednich frytkownic, które przeznaczone będą także do smażenia w nich ryb, czy mięsa. Powinny posiadać odpowiednią pojemność, aby można było możliwie szybko usmażyć jak największą ilość jedzenia. Trzeba również zwrócić uwagę na szybkość nagrzewania się tłuszczu i łatwość czyszczenia frytkownic, wszak przepisy sanitarne muszą być zachowane.
Maszyna do lodów – nie tylko główne dania ale również desery są istotne
W restauracji typu fast food podobnie jak w tradycyjnych restauracjach jest niepisany podział na przystawki, dania główne i desery. Zatem nie może zabraknąć przysmaku wszystkich wielbicieli tego typu jedzenia, czyli lodów. W sezonie stanowisko z lodami jest najbardziej oblegane, dlatego trzeba zadbać o zakup bezawaryjnej maszyny do lodów, która błyskawicznie schładza i miesza wszystkie składniki, a także posiada wygodny uchwyt do nabierania lodów. Ponadto wszystkie części składowe maszyny muszą być łatwe w składaniu i rozmontowywaniu, aby możliwa była ich dezynfekcja. Takie wyposażenie gastronomii (https://www.gastropuls.pl/) sprawia, że restauracja typu fast food spełnia wszystkie standardy.