Czy barwników spożywczych trzeba się bać?
Wiele osób unika stosowania w swojej kuchni barwników spożywczych sądząc, że jest to produkt sztuczny i szkodliwy. Tymczasem są to zupełnie bezpodstawne obawy – wszystkie dostępne w sprzedaży barwniki są zupełnie bezpieczne dla człowieka, w żaden sposób nie zmieniają smaku ani właściwości potrawy i można je stosować zupełnie bez obaw.
Jak korzystać z barwników?
W codziennej kuchni rzadko zachodzi potrzeba skorzystania z barwników spożywczych. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do urozmaicenia codziennego jadłospisu. Kolorowy makaron czy puree mogą być ciekawym, atrakcyjnym wizualnie daniem. To dobry sposób, by namówić do jedzenia małego niejadka.
Największe pole do popisu daje jednak wykorzystanie barwników spożywczych w cukiernictwie. Dzięki nim można tworzyć bajkowe, tęczowe desery, jakby żywcem wyjęte z bajki dla dzieci. Wielowarstwowe torty, masy i ciasteczka w kolorach tęczy cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko. Stosowanie barwników jest bardzo łatwe – wystarczy dodać odrobinę do produktu, który chce się zabarwić. Trzeba to robić jednak dość oszczędnie i z wyczuciem, większość dostępnych w sprzedaży barwników ma bardzo mocne kolory.
Alternatywa dla barwników
Osoby, do których barwniki spożywcze z wielu powodów nie przemawiają, wcale nie muszą rezygnować z przygotowywania kolorowych dań, choć bez barwników będzie to o wiele bardziej pracochłonne.
W naturze występuje wiele produktów, które mogą służyć jako naturalne barwniki. Sok z buraka może zabarwić masę lub ciasto na różowy czy bordowy kolor. Odrobina szpinaku nada potrawie pięknego, zielonego odcienia. Sok jagodowy zabarwi wybrane danie na niebiesko. Kurkuma pomoże uzyskać intensywny, żółty kolor. Trzeba jednak pamiętać, że takie dodatki jak przyprawy mają wpływ na ostateczny smak dania.
Zdjęcie pochodzi ze strony – https://www.aledobre.pl/4778,Zestaw_barwnikow_spozywczych_8_szt_x_28_g_03_610_Wilton_poleca_Pani_Dorota_z_mojewypiekicom.html