Wybieramy garnek żeliwny – poradnik
Jak wybrać garnek żeliwny?
Dla wielu osób gotowanie jest czynnością niezbędną i wykonywaną codziennie. Wysoce istotne są akcesoria kuchenne pomagające i ułatwiające gotowanie. Garnki żeliwne to produkty cechujące się wyjątkową wytrzymałością oraz równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Można je użytkować na różnego rodzajach kuchenkach m. in. na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych, a także nadają się do piekarnika. Przygotowywane w nich potrawy staje się łatwe i nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu. Co więcej rozgrzane żeliwo długo pozostaje ciepłe, dzięki temu potrawa dłużej nie wymaga ponownego odgrzewania. Odpowiednio dobrany do potrzeb garnek posłuży latami.
Odpowiedni rozmiar i kształt garnka
W trakcie wyboru garnka istotny jest jego rozmiar. Dostępne na rynku garnki znacząco różnią się wielkością i kształtem. Zatem aby wybrać odpowiedni garnek należy sprecyzować swoje indywidualne oczekiwania wobec tego produktu. Warto przeanalizować jak często gotujemy i dla ilu osób. Jeżeli na co dzień gotujemy dla dużej liczby osób lepszym rozwiązaniem będzie większy garnek. Natomiast jeśli robimy posiłek dla dwóch osób wystarczy około 22cm naczynie. Ważne są również preferencje kulinarne oraz rodzaje przygotowywanych posiłków. Do dań jednogarnkowych i zup dla małej rodziny doskonale sprawdzi się wysoki, okrągły garnek o średnicy około 25cm. W tego typu produktach można również piec ciasta oraz chleby. Do takich potraw świetnie sprawdzi się owalny garnek o średnicy powyżej 20cm i o odpowiedniej wysokości. Garnek do pieczenia nie może być za mały, gdyż wypieki muszą rosnąć oraz nie może być za duży ponieważ może się nie zmieścić do posiadanego przez nas piekarnika. Garnek owalny dobrze sprawdzi się także do robienia różnego rodzaju zapiekanek. Natomiast garnki o średnicy około 10cm świetnie sprawdzą się do deserów.
Wygląd garnka
Wygląd garnka pełni przede wszystkim funkcję estetyczne. Garnek w ulubionym kolorze i z ładnym wzorem zdecydowanie umili pracę w kuchni. Gdy zdecydujemy się na żeliwny garnek ze sklepu typu ostry-sklep.pl należy pamiętać o odpowiedniej jego eksploatacji. Garnki żeliwne często są pokryte emalią, która nie powinna zostać uszkodzona. Dlatego w trakcie gotowania trzeba unikać akcesoriów mogących zarysować i zadrapać taki garnek. Ponadto porysowany garnek prezentuje się nieestetycznie. Na szczęście emalia cechuje się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i ciężko ją zarysować.