
Wybieramy garnki
Każdy fan kuchni doskonale zdaje sobie sprawę, że udane potrawy to tylko po części zasługa sprawdzonego przepisu. Na efekt końcowy mają też wpływ użyte składniki, i ilość serca włożonego do przygotowania specjałów. Dużą rolę mają nawet garnki których się używa. My dziś skupimy się na odpowiedzi na pytanie jak wybrać garnki, by gotowanie było jak największą przyjemnością.
Ogromy wybór na rynku
Na rynku dostępny jest naprawdę spory wybór garnków, począwszy od tych tradycyjnych – https://ostry-sklep.pl/garnki, do takich które mogą ułatwić nam przygotowanie bardzo szczególnych rodzajów dań, mowa tu chociażby o garnku do mleka czy do szparagów. Jednak kupując podstawowy zestaw garnków do kuchni najlepiej zacząć od czegoś bardziej uniwersalnego. Tu też jest w czym wybierać, są przecież garnki stalowe, żeliwne, emaliowane i z różnego rodzaju powłokami.
Garnki żeliwne są ciężkie, przez co długo się nagrzewają, ale też długo utrzymują ciepło. Nadają się doskonale do duszenia, ale i do zapiekania, bo można je stosować w piekarniku. Garnki stalowe najczęściej mają tzw. podwójne dno, przez co też długo utrzymują ciepło, nie pochłaniają zapachów, ale nie lubią się z kwasami. Nie powinno się w nich przechowywać np. ogórkowej. Tego problemu nie ma w przypadku garnków emaliowanych. Bywają jednak wrażliwe na uderzenia. A gdy emalia się uszkodzi garnek nadaje się do wyrzucenia. Oprócz tego na rynku dostępna jest coraz większa ilość garnków z powłokami nieprzywierającymi, od teflonu, po powłokę ceramiczną. Przypalenie obiadu w takim garnku jest o wiele trudniejsze.
Zatem jak wybrać garnki?
Wybierając podstawowy zestaw garnków warto kierować się uniwersalnością. Koniecznie trzeba wziąć też pod uwagę, dla jak wielu osób będą w nich przygotowywane posiłki.
Można postawić na gotowy zestaw garnków, który będzie zawierał podstawowe pojemności i rodzaje garnków. Jednak jeszcze lepszym rozwiązaniem jest skompletowanie własnego zestawu, wtedy można kupić np. jakiś garnek żeliwny, inny emaliowany, a jeszcze inny z powłoką i po dłuższym czasie zdecydować, który najlepiej sprawdza się w naszej kuchni.