Keksówka – wygoda i funkcjonalność
W każdej kuchni piecze się ciasta, czasem też pasztety, a nawet chleby. Jednak czasem zniechęcają ogromne rozmiary tradycyjnych blach, które nie nadają wypiekom pożądanego kształtu. Na szczęście jest na to rozwiązanie.
Keksówka
To forma do pieczenia, która jest idealna do domowych, niezbyt wielkich wypieków. Jej najczęstsze rozmiary to około: długość – 30 cm, wysokość – 7 cm, a szerokość 11 cm. Jednak może się to różnić w zależności od modelu. Keksówka (z www.aledobre.pl) zawsze jest prostokątna, czasem może być jednak węższa i dłuższa lub wręcz odwrotnie. Dla uzyskania rozmaitych wzorów na swoich wypiekach, można wybrać keksówki gładkie lub faliste. Blachy te bardzo dobrze nadają się do pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Do tego, nie wchłaniają one zapachów pieczonego ciasta, więc nie trzeba martwić się o ich wymianę. Ze względu na nieprzywieralność do brzegów blachy, można w nich przygotowywać ciasta na ciepło, ale także na zimno.
O keksówkach jeszcze dokładniej
Formy te różnią się od siebie materiałem wykonania. Spotkać można keksówki silikonowe, ze stali nierdzewnej, a nawet papierowe – do jednorazowego użytku. Niezależnie od wykonania, są one tworzone w bardzo wysokiej jakości, dzięki temu są trwałe, odporne na uszkodzenia i zarysowania. Powłoki, które powodują, że żadne ciasto nie przywiera sprawiają, że czyszczenie i mycie keksówek staje się niezwykle proste – zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Te formy umożliwiają też pieczenie bez tłuszczu i łatwe wyjmowanie wypieków