Kawa nie musi być czarna
Są osoby, które twierdzą, że prawdziwa kawa to jedynie czarna kawa, mocna i bez żadnych dodatków. Prawda jednak jest taka, że większość osób preferuję picie czarnego napoju z różnego rodzaju dodatkami. Najpopularniejszymi z nich są oczywiście cukier i mleko, które czynią smak kawy łagodniejszym i łatwiejszym do przyswojenia dla większości osób. Jakie jeszcze dodatki można dodać do kawy, by uczynić ją jeszcze bardziej aromatyczną i pyszną?
Syropy do kawy – bogactwo smaków
Syropy do kawy są bardzo dobrym rozwiązaniem dla osób, którym niekoniecznie smakuje klasyczny smak małej czarnej. Syrop waniliowy, czekoladowy czy też orzechowy bardzo podbija smak kawy, wnosząc go na zupełnie nowe wyżyny. Syropy do kawy nieco dosładzają napój, czyniąc go bardziej łagodnym i delikatnym. Doskonale komponują się one z dodatkiem lodów czy bitej śmietany. Z ich pomocą nawet niepozorną filiżankę małej czarnej można przekształcić w wykwintny i przepyszny deser, który będzie zachwycał swoim wyrafinowaniem.
A co z przyprawami?
Wiele osób znacząco puka się w głowę, kiedy słyszy o tym, że do kawy można dodawać różnego rodzaju przyprawy. Prawda jest taka, że kawa z ich dodatkiem naprawdę zachwyca swoim smakiem i głębią aromatu. Prawdziwi smakosze bardzo często dodają do kawy odrobinę chili, która delikatnie podbija jej smak i nadaje nutki ostrości. Aby przygotować rozgrzewającą, zimową kawę, można dosypać do filiżanki odrobinę kardamonu, cynamonu czy też anyżu. Trzeba przyznać, że kawa z przyprawami z pewnością nie przypadnie do gustu każdemu, jest to jednak propozycja, której na pewno spróbować warto chociaż raz w życiu. Podsumowując, kawa łączy się z najróżniejszymi, czasem bardzo nieoczywistymi smakami. Dla niektórych z pewnością są to połączenia idealne, dla niektórych – zdecydowanie mniej trafione.