Blachy, keksówki, tortownice - co do czego
Akcesoria i wyposażenie

Blachy, keksówki, tortownice – co do czego?

Zapewne istnieje formalny podział blach do pieczenia, jednak w zaciszu domowym niekoniecznie bierzemy to pod uwagę. Prawda jest taka, że intuicyjnie podchodzimy do sprawy, według uznania i zasobności szafki kuchennej wybieramy rodzaj i wielkość formy czy tortownicy do pieczenia. Czy nasz wybór w tej kwestii naprawdę jest taki istotny?

Blachy kwadratowe i prostokątne

Tego typu formy do pieczenia posiadają najrozmaitsze rozmiary, głębokość na ogół jest podobna. Wielkość blaszki należy wybrać odpowiednio do ilości masy, którą zamierzamy upiec. Ciasta, które najczęściej są przygotowywane na blachach czworokątnych, to ciasta ucierane z owocami, serniki, przekładańce, ciasta na kruchych lub drożdżowych spodach.

Formy okrągłe

Tortownica z Aledobre.pl jako główny przedstawiciel powyższego rodzaju, najczęściej wykorzystywana jest do pieczenia tortów, jak wskazuje na to nazwa. Dzięki zdejmowanemu bokowi w ładny sposób można złożyć wielowarstwowe ciasto.

Blaszką specjalnego przeznaczenia jest blacha do pieczenia tarty, która jest niska i posiada karbowany brzeg, dzięki któremu powstaje grubszy i chrupiący brzeg ciasta.

Keksówki

Blaszki dość wysokie, wąskie i długie powszechnie nazywane keksówkami od ciasta, które bardzo często się w nich piecze czyli keksa. Tego typu forma jest najpowszechniej stosowana przy wypieku wszelkiego rodzaju babek piaskowych, drożdżowych czy ucieranych. Forma idealnie nadaje się także do wypieku chleba.

Finezyjne wzory

Na rynku można znaleźć ogromną ilość form w najprzeróżniejszych kształtach. Zarówno do pieczenia konkretnych, dużych ciast ucieranych czy biszkoptowych jak i małych ciasteczek, babeczek czy muffinek.

Tradycyjne metalowe blachy bardzo często zastępowane są zamiennikami silikonowymi. Nie sprawdza się to tylko w przypadku tortownicy i blach o dużych rozmiarach.