W poszukiwaniu idealnej patelni do naleśników
Nawet jeśli ktoś nie robi często naleśników, to warto pomyśleć o zakupie specjalnej patelni do ich przygotowywania. Z takim naczyniem wykonanie idealnych placków staje się bardzo łatwe. Doceni to każda osoba, szczególnie niemająca zbyt wybitnych zdolności kulinarnych. Zniknie problem z marnowaniem ciasta z powodu nieudanych naleśników. Przywieranie placków do patelni to odwieczny problem, ale nie musi tak być. Patelnia do naleśników z gastropuls.pl ma gładkie dno i niskie brzegi. Jest płaska, zapewnia szybkie przewracanie placków, bez ich łamania i kruszenia.
Jaka będzie odpowiednia patelnia do naleśników?
Kluczową kwestią w każdej patelni do naleśników jest to, z jakiego materiału została wykonana jej powłoka. To właśnie od tego zależy to, czy ciasto przywiera do dna, równomiernie się smaży. Zwykłe patelnie nie są dobrym wyborem do robienia naleśników. Zdecydowanie lepiej sprawdza się naczynie z powłoką teflonową. Można liczyć na przystępną cenę i szeroki wachlarz wyboru. Istotne jest to, aby kupić dobrej jakości patelnię teflonową, najlepiej z certyfikatem. Bardzo łatwo zrobić naleśniki na patelni tytanowej, która nie przywiera. Nie ma też problemu z równomiernym rozprowadzeniem ciasta. Tytanowa powłoka wyróżnia się niezwykłą wytrzymałością, jest bardzo trwała. Nie zaszkodzą jej nawet metalowe sztućce. Niestety zakup takiej patelni to spory wydatek. Przy wyborze naczynia należy mieć na uwadze to, kto będzie jej używał, Jakie ma zdolności kulinarne. w zależności od tego, dla ilu osób będą przyrządzone placki, trzeba dobrać odpowiednią wielkość naczynia. Zdecydowanie wygodniej smażyć na dużej patelni niż kilku w tym samym czasie. W sprzedaży znajdują się nawet modele dwustronne, co przyśpiesza smażenie, nie trzeba nawet przewracać placków.
Różne warianty patelni naleśnikowych
Ciekawą opcją są patelnie do naleśników z kamienia. Powłoka może być wykonana z marmuru lub granitu. Będzie to tańsza opcja niż naczynia tytanowe. Placki zrobione na kamiennej patelni są bardzo smaczne, nie trzeba martwić się o przywieranie ciasta. Wystarczy użycie niewielkiej ilości tłuszczu, co przekłada się na mniejszą kaloryczność posiłku. W sprzedaży znajdują się także aluminiowe patelnie do naleśników. Cechują się lekkością, nieprzywierającą powłoką, szybkim i równomiernym nagrzewaniem, przystępną ceną. Jeszcze inną opcją do wyboru jest patelnia do smażenia naleśników z żeliwa. Trzeba jednak trochę wprawy w sprawnym posługiwaniu się tym naczyniem. Minusem będzie też spora waga patelni. Na rynku znajdują się także stalowe patelnie naleśnikowe.