Czym charakteryzują się dobre sztućce?
Odpowiednie zaopatrzenie kuchni i jadalni pozwoli na praktyczne oraz funkcjonalne organizowanie rodzinnych posiłków lub także przyjacielskich zgromadzeń. Gromadząc konieczne w mieszkaniu artykuły, nie zapomnijmy o sztućcach. Istotna jest nie jedynie ich ilość, jednak również jakość oraz uzupełnienie całkowitego kompletu. Niestety nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jakie sztućce dobrać, aby sprawdziły się bez względu na okazję. Jak więc dobrać odpowiednie sztućce?
Sztućce srebrne oraz posrebrzane
Tenże typ sztućców uważany jest za bardzo elegancki, w związku z czym nierzadko sięga się po niego przy wyjątkowych uroczystościach. Niegdyś komplety sztućców srebrnych znajdowały się na wyposażeniu każdego luksusowego domu. Dzisiaj powszechnie stosowane są jako typ materiału kolekcjonerskiego czy materiałów o wartości uczuciowej. Niewątpliwie ciągle można kupić fabrycznie nowe komplety srebrnych czy posrebrzanych sztućców w stylowych walizeczkach – takie komplety to dobry pomysł na fascynujący upominek ślubny czy ekskluzywny prezent.
Postaw na odpowiedni produkt
Wytwórcy sztućców oferują dodatki zrobione z niezwykle rozmaitych produktów: od stali, srebra oraz złota, poprzez teflon oraz drewno. Jeżeli tymczasem masz w domu, chociażby jedną łyżeczkę czy nóż z aluminium, czym prędzej go wrzuć, gdyż produkt tenże może być niebezpieczny dla zdrowia. Najpopularniejszym produktem na sztućce jest oczywiście stal kwasoodporna, więc stop żelaza, węgla oraz chromu (z możliwym dodatkiem niklu). Nierzadko wykorzystuje się stal chromowo-niklową znaczoną znakiem 18/10, co odpowiada sukcesywnie procentowej ilości chromu oraz niklu.
Sztućce do dań głównych
W skład tychże sztućców wchodzą łyżka, widelec oraz nóż. Wszelkie mają ową samą wielkość. Łyżka służy do jedzenia zupy, natomiast nóż oraz widelec do innych potraw. Widelec ma 4 długie, regularne zęby. Z kolei nóż ma małe ząbki oraz jest średnio ostry. Wykorzystuje się go tylko do krojenia (najczęściej mięsa). Zestawienie sztućców nie jest przypadkowe. Łyżkę kładzie się zawsze z prawej strony. Między łyżką natomiast talerzem jest miejsce na nóż, tymczasem widelec winien być po przeciwnej stronie talerza.