Z jakiego surowca powinien być solidny nóż szefa kuchni?
Podstawowym asortymentem kucharza powinien być należycie dobrany do jego potrzeb nóż, który pozwoli mu na szybkie, sprawne i perfekcyjne przyrządzanie wszelkiego rodzaju potraw. Podczas gdy na rynku gastronomicznym dostępnych jest mnóstwo noży szefa kuchni zróżnicowanych pod względem ich przeznaczenia, a co za tym idzie kształtu, walorów estetycznych, długości, bardzo ważnym czynnikiem na jaki w pierwszej kolejność trzeba spojrzeć poszukując solidnego modelu noża powinien być surowiec, z którego został on wykonany.
Stal węglowa
Strzałem w dziesiątkę będzie bez wątpienia twardy nóż ze stali węglowej, który cechuje się długotrwałym trzymaniem ostrości. Raz naostrzony, znakomicie sprawdza się przy wielokrotnym użytkowaniu, niezależnie od tego czy korzystający z niego stosuje go do cięcia miękkich warzyw, czy też wymagającego wprawy patroszenia ryb bądź obrabiania znacznie twardszych mięs. Zrobione z tego materiału przybory kuchenne mają jednak pewien mankament, a mianowicie są mało odporne na działanie silnych kwasów.
Stal nierdzewna
Za uniwersalny nóż szefa kuchni uznaje się natomiast modele tworzone ze stali nierdzewnej. Są one niepodatne na rdzewienie, ale żeby nie były atakowane korozją, konieczne jest ich należyte pielęgnowanie. Konieczne jest ich skrupulatne mycie oraz dokładne suszenie po każdorazowym użytkowaniu. W przeciwnym razie mogą pojawić się na nich nieestetyczne odbarwienia i zaplamienia.
Stal wysokowęglowa
Jeszcze innym rodzajem noży polecanych mistrzom gastronomii okazują się modele zrobione ze stali nierdzewnej wysokowęglowej, które pod względem właściwości są połączeniem cech obu wyżej omówionych kategorii. W procesie wytwórstwa takich noży producenci stosują odpowiednią ilość chromu, co pozwala na zapewnienie długiej ostrości, ale też zapobieganie odbarwianiu.