Na słodko i wytrawnie
Każdy wybitny kucharz ma swój osobisty przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Kwintesencją tego przepisu bywa czasami sekretny składnik albo sposób mieszania składników. Tak czy inaczej naleśniki tylko z pozoru są daniem prostym. Tak naprawdę wymagają sporych umiejętności, aby były daniem rzeczywiście wybitnym.
Naleśniki słodkie lub słone
Gdyby wśród wybitnych kucharzy zorganizować konkurs na najlepsze naleśniki, zapewne jurorzy, a także degustatorzy poczuliby się bardzo zaskoczeni widząc niektóre małe kulinarne dzieła sztuki. Naleśniki to danie niezwykle uniwersalne, a raczej uniwersalna jest baza czyli naleśnikowe ciasto. Dodatki mogą uczynić naleśniki daniem słodkim albo wytrawnym. Są kucharze, którzy specjalizują się w daniach słodkich, są też tacy których konikiem są właśnie dania wytrawne. Mając za zadanie przygotowanie naleśników można odnieść zwycięstwo w tej walce.
Eksperymenty z naleśnikami
Naleśniki to podstawa w polskiej kuchni. Każdy uczeń szkoły gastronomicznej ma obowiązek umieć perfekcyjnie przygotować naleśniki. W polskich sklepach najczęściej można spotkać naleśniki z serem i rodzynkami, a także naleśniki z mięsem. Czasami spotyka się także naleśniki z jabłkami. Coraz częściej w polskich domach panie domu a także mężczyźni eksperymentują i przygotowują naleśniki jako danie bardzo wytrawne, z rozmaitymi warzywami. Popularnością cieszą się także zapiekanki z naleśników. Dla osób, które nie tolerują glutenu lub nabiału, jest sporo zamienników, dzięki którym danie będzie bezpieczne dla ich zdrowia.