W proszku, w płynie, a może w żelu?
Wiele osób zastanawia się, jak kupować barwniki spożywcze, a także gdzie ich szukać, by były najlepszej jakości, sprawdzonych producentów. Wiedza o barwnikach spożywczych jest bardzo ważna, szczególnie u tych osób, które lubią dodawać je do swoich potraw.
Różne zastosowanie barwników spożywczych
Barwniki spożywcze można dodawać do dekorowania lukru i to zarówno lukru plastycznego, jak i lukru do babeczek, doskonale sprawdzają się też w przypadku różnych kremów do ciast, a także samych ciast. Co więcej barwniki spożywcze można dodawać też do koktajlów czy soków lub pośrednio do innych ozdób, jak na przykład cukier kolorowy do dekoracji ciasteczek. Jak widać barwniki mają ogromne zastosowanie w kuchni, jednak by dobrze się prezentowały w cieście i były łatwe w obsłudze, zawsze należy stawiać na te barwniki najwyższej jakości i nie warto na nich oszczędzać.
Rodzaje barwników spożywczych
Barwniki spożywcze zazwyczaj dzieli się na barwniki syntetyczne oraz barwniki naturalne. Co więcej można kupić barwniki w płynie, w żelu i w proszku, a także dość nowoczesne barwniki w sprayu. Wszystkie z nich mają swoje wady i zalety, a co więcej każdy też daje inne nasycenie koloru i łatwiej lub trudniej się nim posługiwać w danej masie. To jaki rodzaj będzie naszym ulubionym należy samodzielnie sprawdzić podczas wypieków czy przygotowania kolorowych mas. Jedne osoby preferują barwniki w proszku, inne w płynie, a jeszcze inne barwniki żelowe. Ich wybór zależy od indywidualnych preferencji i tego, jak się z nimi będzie pracować w kuchni.