Wok w każdej kuchni
Od kilku już lat bardzo popularnym naczyniem, które pojawia się w wielu polskich kuchniach jest patelnia wok. Choć to naczynie głównie do przygotowywania potraw pochodzących z kuchni chińskiej lub wietnamskiej czy po prostu azjatyckiej, zadomowiło się już na stałe w europejskich kuchniach. Nie ma co się dziwić, potrawy przyrządzane w ten sposób są naprawdę smaczne i szybko się je robi.
Zalety patelni wok
Wiele kucharzy i kucharek bardzo sobie ceni tę niezwykłą patelnię, zaś potrawy przygotowywane na niej mają miłośników na całym świecie. Wśród najważniejszych zalet tego naczynia wymienia się między innymi:
– dużą pojemność;
– wysoką funkcjonalność pozwalającą na przygotowywanie różnego rodzaju dań;
– świetne przewodnictwo ciepła, które doskonale wpływa na smak oraz aromat przyrządzanych w tej patelni potraw.
Jak korzystać z woka?
Tak naprawdę korzystanie z woka jest zależne od rodzaju potrawy, jaką chcemy przyrządzić. Możliwe jest stworzenie dań, które w polskim nazewnictwie występują jako dania jednogarnkowe, lecz można w nim także przyrządzać na przykład jedynie sosy. Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup tradycyjnego naczynia, musimy odpowiednio je myć, by mogło służyć w naszej kuchni jak najdłużej i jak najlepiej. Ta patelnia z całą pewnością pozwoli Ci na większą kreatywność w kuchni, dzięki czemu wraz z całą rodziną będziecie mogli posmakować nowych potraw. To doskonały prezent dla miłośników gotowania.