Słoik czy pucharek na desery – co jest lepsze?
Tradycyjnie desery serwuje się w pucharkach przeznaczonych do ich podawania. Zwykle są to naczynia, które wyróżniają się dzięki ich wyjątkowym kształtom. Często są bardzo ozdobne. Mają fantazyjne kształty i detale, które zachwycają. Zwykle mają też ładne nóżki, które upodabniają pucharki do kieliszków. W ostatnim czasie coraz częściej pojawiają się także specjalne słoiczki, które mogą być alternatywą dla pucharków. Które z naczyń jest lepsze? Które z nich warto mieć w swoim domu?
Zależy od okazji
Szklane pucharki do deserów świetnie nadają się do serwowania dań podczas eleganckich spotkań. Są estetyczne, ale równocześnie praktyczne. Co ciekawe, piękne pucharki mogą dodatkowo podkreślać urok deseru i być jego ozdobą. Pod tym względem biją one na głowę słoiczki, które są naczyniami minimalistycznymi. Nie są ozdobne, ani nie zwracają na siebie zbyt dużej uwagi. Równocześnie jednak mogą one sprawdzić się do deserów serwowanych podczas domowych uroczystości. W tej formie pucharki na desery wprowadzają sielską i swojską atmosferę. Można więc wykorzystywać je przy wielu okazjach, które nie są uznawane za eleganckie.
Zależy od rodzaju deseru
Trzeba pamiętać, że naczynie, w którym podawany jest deser, jest też częścią jego oprawy. Oznacza to, że wygląd pucharka może wpłynąć na to, jak prezentuje się cały deser. Warto o tym wiedzieć, bo niektóre potrawy można podawać w słoikach jako elemencie dekoracyjnym. Pasują one do prostych i klasycznych deserów w nowoczesnym ujęciu np. do szarlotki z lodami czy miniserniczków z sosem. Przy projektowaniu deseru trzeba też uwzględnić to, czy będzie można łatwo wydobyć go z naczynia. W przypadku klasycznych pucharków deserowych jest to dość łatwe niezależnie od konsystencji i struktury dania. Z kolei słoiki są pod tym względem znacznie mniej wygodne.