Odpowiednie ciasto do idealnej pizzy
Ulubione danie milionów ludzi na świecie, jakim jest pizza może być przygotowane przez każdego. Nawet największego laika w dziedzinie kulinariów.
Składniki na ciasto
Współcześnie istnieje bardzo duża ilość wariacji w przygotowywaniu tego włoskiego jedzenia. Ciasto na pizze wedle takiego przepisu może być stworzone z mąki pszennej, orkiszowej, czy też z bezglutenowej mieszanki. Jednakże prawdziwą włoską pizzą jest ta wykonana z mąki pszennej, a ciasto składa się zaledwie z kilku składników. Jest to:
– mąka pszenna (500 gramów)
– woda (1 i 1/4 szklanki, około 300 mililitrów)
– sól ( jedna płaska łyżeczka)
– odrobina cukru (konieczna do świeżych drożdży)
Jeżeli lubimy eksperymentować możemy zastanowić się nad dodaniem do ciasta takich składników, jak
– słód jęczmienny
– zioła prowansalskie lub oregano
– oliwa z oliwek
Odpowiednie składniki
Jeżeli chcemy dobrze dobrać mąkę do ciasta na pizzę powinniśmy wybrać mąkę piekarniczą typu 450 lub 550. Poprzez jej zastosowanie niwelujemy możliwość potencjalnego “zepsucia” przygotowywanego ciasta.
W przypadku drożdży mimo praktyczności, jaką odznaczają się drożdże suche oraz instant lepiej jest wybierać świeże odpowiedniki. Odróżniają się one od pozostałych typów ilością zawartej w sobie wody. Zwykle jest to 70 %
Pamiętajmy, aby temperatura wody, do której dodamy drożdże nie przekraczała 30 – 40 stopni Celsjusza. Jeżeli woda będzie zbyt ciepła możemy drożdże zabić. Zbyt zimna woda spowolni ich działanie.
Wyrabiamy zaczyn
Do około 5 łyżeczek przygotowanej ciepłej wody dodajemy 10 gramów drożdży (około 1/10 zwykłego 100 gramowego opakowania oraz odrobinę cukru w celu ich uaktywnienia. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy do ciepłego miejsca, gdzie będzie mógł spokojnie wyrosnąć.
Wyrabiamy ciasto
Przed rozpoczęciem urabiania ciasta warto nieco napowietrzyć mąkę. Można to zrobić między innymi poprzez jej mieszanie. Do 500 gramów mąki pszennej dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz stopniowo, w czasie ugniatania dodajemy pozostałą część wody. Na końcu ciasto nie powinno przylepiać się do palców. Jeżeli jest inaczej dodajemy więcej mąki. Jeżeli ciasto jest zbyt suche i się nie lepie zwiększamy ilość wody. Tak przygotowane ciasto odkładamy na kolejne 24 godziny.