Nowoczesne emaliowane garnki do gotowania na parze
Nowoczesne emaliowane garnki do gotowania na parze cieszą się w naszym kraju bardzo dużym zainteresowaniem, a spowodowane jest to przede wszystkim bardzo niską ceną oraz bogatą kolorystyką. Jeszcze kilka lat temu można było powiedzieć, że emaliowany garnek do gotowania na parze powoli odchodzi do lamusa, ale w dzisiejszych czasach moda na nie powraca.
Największe wady i zalety garnków emaliowanych
Jak łatwo się domyśleć największą wadą garnków emaliowanych jest to, że powierzchnie emaliowane bardzo szybko odpryskują, przez co garnki prezentują się mało estetycznie. Odpryskiwanie ma również olbrzymi wpływ na pogorszenie się jakości gotowania. Potrawy w garnkach emaliowanych bardzo często się przypalają, dlatego też należy pilnować tego co dzieje się w kuchni. Uważać należy również na nagrzewające się uchwyty, które mogą niestety powodować oparzenie.
Jeżeli chodzi o zalety, to tak jak wcześniej zostało napisane, największym plusem jest bardzo korzystna cena oraz szeroki wybór modeli, dzięki czemu bez żadnego większego problemu dobierzemy idealny garnek do gotowania na parze do naszej kuchni. Nowoczesne garnki emaliowane nie chłoną również zapachów i są łatwe w utrzymaniu czystości, oczywiście jeżeli nie dojdzie do przypalenia.