
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze wagi gastronomicznej?
Wagi kuchenne są bardzo zróżnicowane, co może utrudnić wybór tej najlepszej. Koniecznie więc trzeba wiedzieć, na co zwracać uwagę przed zakupem, by nie dokonać błędnego wyboru. Co jest ważne? O czym trzeba pamiętać?
Wyświetlacz
Gastronomiczna waga kuchenna ze sklepu Technica musi być dokładna. Z tego powodu koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to, by miała ona czytelny i widoczny wyświetlacz. Oczywiście nikogo nie trzeba przekonywać, że waga z cyfrowym wyświetlaczem umożliwia zdecydowanie szybsze wykonanie pomiaru, niż waga analogowa. Wyświetlacz powinien być dość łatwy w utrzymaniu czystości. Powinien on być odporny na:
– działanie wilgoci,
– środki czyszczące i dezynfekujące,
– zarysowania.
Podczas pracy w kuchni może też zdarzyć się, że waga upadnie. Nie powinno to jednak wpłynąć na jakość jej wyświetlacz. W przeciwnym wypadku upadek nawet z małej wysokości może oznaczać, że konieczne będzie wymiana urządzenia na nowe.
Pomoc w odważaniu
Niektóre profesjonalne wagi do kuchni mają specjalne kontrolki, które usprawniają pracę. Ustawia się je w taki sposób, by włączały się one, jeśli ważony produkt nie mieści się w ustalonym zakresie. Dzięki temu nawet bez dokładnego sprawdzania wagi produktu pracownik może stwierdzić, że konieczne jest dołożenie lub odłożenie niewielkiej ilości potrawy. Taka pomoc zdecydowanie wpływa na usprawnienie i przyspieszenie pracy. To dodatkowa funkcja, która bez wątpienia może się przydać.
Maksymalna waga
Każde urządzenie ma swoje ograniczenia. Przed zakupem wagi gastronomicznej powinno się sprawdzić, czy może ona być wykorzystana do danego zadania. Przykładowo – jeśli konieczne jest odważenie porcji o masie 1,5 kg, a maksymalna waga, jaką może odmierzyć urządzenie, wynosi 1 kg, to w oczywisty sposób jego wybór będzie błędem. W takim wypadku konieczny jest wybór wagi o większym zakresie.