Moździerz kuchenny – jak wybrać?
Wiele osób nadal zastanawia się, jak wybrać moździerz kuchenny. Jest to o tyle trudne zadanie, gdyż obecnie wyróżnia się naprawdę wiele różnych rodzajów i wskutek tego oferta jest naprawdę szeroka. Każdy może liczyć pod tym względem na szeroki wachlarz możliwości. Niestety często jest właśnie tak, że im większy ma się wybór, tym zdecydowanie trudniej podjąć ostateczną decyzję. Zdecydowanie warto więc przyjrzeć się bliżej temu tematowi i zapoznać się z istotnymi pod tym względem kwestiami.
Rodzaje moździerza
Na samym starcie należy uświadomić sobie, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, który z rodzajów moździerza kuchennego jest najlepszy. Nie da się na nie odpowiedzieć, gdyż po prostu każdy preferuje w tym przypadku inny sprzęt. Różnią się one pod wieloma względami, dlatego tak trudno jest określić jakąkolwiek hierarchię wśród nich. Jednym z popularniejszych jest oczywiście moździerz drewniany, który zwraca na siebie uwagę dzięki klasycznemu wyglądowi, doskonale wpasowującemu się w ogólny styl kuchni. Ten rodzaj ma także kilka wad. Przykładowo taki moździerz bardzo szybko pochłania różnego rodzaju zapach, których niestety nie można się pozbyć.
Pozostałe rodzaje
Ciekawym rozwiązaniem jest także moździerz kamienny, który charakteryzuje się solidnym wykonaniem. Warto podkreślić, że wcale nie waży mało, ale z drugiej strony świetnie rozdrabnia nawet najtwardsze produkty. Co ciekawe, jest także odporny na różnego rodzaju stłuczenia oraz odkształcenia. Dzięki temu może posłużyć przez naprawdę długi czas. Inne rozwiązanie to moździerz ceramiczny, który cechuje się jednocześnie trwałym wykonaniem i niewielką wagą. Niestety, bardzo często ulega uszkodzeniom, dlatego też nie można powiedzieć, że jest on narzędziem, które świetnie się sprawdzi przez bardzo długi czas. Mimo wszystko jednak, jego dużym plusem jest z pewnością to, że nie pochłania żadnych zapachów oraz nie ulega odkształceniom. Są to więc kwestie, o które akurat w tym przypadku nie trzeba się zupełnie martwić.