Kuchnia włosko-polska
Włoskie specjalności, o których słyszał prawie każdy, niekoniecznie muszą być przygotowywane przez italiańskich mistrzów. Okazuje się bowiem, że nawet w polskim wydaniu, włoska kuchnia może być smaczna.
Spaghetti, pizza, makaron z gorgonzolą czy carobnara – wszystkie te potrawy łączy kraj pochodzenia i rzeczywiście tylko w swojej ojczyźnie będą smakowały dokładnie tak, jak powinny. Ale nie oznacza to przecież, że w polskim wykonaniu będą zupełnie niesmaczne.
Italiano perfecto
Z pewnością wielu polskich amatorów italiańskich smaków przeraża ogrom wiedzy i doświadczenia, jakie posiadają szefowie włoskich kuchni. Prawdą jest że Włosi z natury kochają jeść i gotować. Ich potrawy są aromatyczne, doskonale doprawione i świetnie podane. Słowem: perfekcyjne. Ale perfekcjonizm ten bierze się również ze stosowania tylko najwyższej jakości produktów.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by podobnie postępować podczas przyrządzania włoskich dań w Polsce. Oryginalne produkty mogą być czasem trudne do zdobycia, ale warto stosować wysokiej klasy odpowiedniki. Dzięki temu przybliżymy się do włoskiej perfekcji.
Co gotować?
Kuchnia włoska poraża ogromem swej różnorodności. Okazuje się, że te najpopularniejsze potrawy, to zaledwie czubek góry lodowej. W Italii zjemy zarówno makarony, pizze, pierogi, zapiekanki jak i świetne zupy i mięsa.
Wszystkie te potrawy to doskonałe pomysły na obiad – zobacz też inne. Proponujemy zacząć od dań nieskomplikowanych, jak spaghetti czy carbonara. Pozwoli to poznać podstawy włoskich zasad łączenia smaków. Przekonamy się również, jak na śródziemnomorską kuchnię zareagują nasi najbliżsi.
Pasja życia
Podczas odkrywania italiańskich potraw warto pamiętać o tym, że Włosi są z reguły optymistami o dużym poczuciu humoru i dystansu do świata. My również zachowajmy odpowiedni dystans do naszych eksperymentów. Włoskie pomysły na obiad, wykonane w Polsce, wcale nie muszą smakować tak, jak oryginały.
Pasja życia mieszkańców Italii realizuje się również w ich kuchni, poprzez niesamowite połączenia smaków. Nie bójmy się więc eksperymentować tak, jak oni. Wszak najlepsze potrawy powstały przecież na drodze przypadku.