Kotły do gotowania
Kotły warzelne są bardzo często stosowane w gastronomii. Urządzenia te w sposób znaczący ułatwią przygotowanie potraw – dzięki nim można gotować na dużo szerszą skalę.
Co to jest kocioł warzelny?
Gastronomiczne kotły do gotowania to tradycyjne urządzenia, które wykorzystuje się w przemyśle gastronomicznym, a także garmażeryjnym. Cechują się tym, że mogą służyć do przygotowywania oraz podgrzewania potraw płynnych. Stosuje się je również do produkcji mięsa czy wędlin. Duża część kotłów gastronomicznych posiada komorę warzelną oraz izolację. Posiadają także sterowniki do kontrolowania temperatury. Dzięki użyciu nowoczesnej technologii, w komorach kotłów równomiernie rozkłada się ciepło, co powoduje, że potrawa lub wyroby mięsne podgrzewają się w sposób równomierny – zapobiegać to będzie ich przypalaniu. Kupując tego typu produkt, należy zwrócić uwagę na to, czy pokrywki, czy zbiorniki są stosownie izolowane – będzie to minimalizować ryzyko poparzeń w czasie gotowania. Warto podkreślić, że specjalne sterowniki pozwolą stale kontrolować temperaturę w komorze oraz umożliwią jej zmianę podczas gotowania.
Gdzie stosuje się kotły warzelne?
W zależności od typu kotłów, wyróżnić można przede wszystkim dwa główne rodzaje zastosowania tego typu urządzeń. Stosuje się je do przygotowywania oraz podgrzewania potraw lub do termicznej obróbki mięsa. W pierwszym przypadku kotły warzelne niezbędne są w obiektach żywienia zbiorowego, zwłaszcza na stołówce, imprezie masowej czy w zakładzie karnym. Wtedy bardzo istotną kwestią jest to, by jednorazowo przyrządzić kilkadziesiąt litrów potrawy oraz mieć możliwość stałego monitorowania temperatury. Warto dodać, że gastronomiczne kotły do gotowania mogą mieć różną pojemność, a na rynku kupić można nawet modele, które mają pojemność do nawet 150 litrów.