Jakie pudełko na ciasto wybrać?
Każdy klient cukierni doskonale wie, że kupno ciasta lub tortu to jedno, a jego bezpieczny transport do domu to zupełnie inna sprawa. Aby był to transport całkowicie skuteczny i bezpieczny, wymagane jest zastosowanie odpowiedniego do tego celu pudełka na ciasto. Odpowiedniego, czyli jakiego?
Rodzaje pudełek na ciasto
Zdecydowanie najczęściej spotykanym rodzajem pudełka, który wykorzystywany jest do transportowania ciasta, jest wersja pudełka wykonana całkowicie z plastiku. Za stosowaniem tego rodzaju materiału przeważa przede wszystkim jego niezwykle niska cena, bardzo duża dostępność, a także bardzo niska waga. Niestety jest to również opakowanie bardzo kruche, a przy tym bardzo szczelne, co powoduje często zapacanie się ciasta w środku.
Z powodu tych właśnie wad, w co lepszych cukierniach stosowane są co prawda droższe, jednak znacznie lesze wersje wykonane z litej tektury. Są one bardzo mocne i wytrzymałe, a przy tym nadal w miarę lekkie. Dodatkowo posiadają one mnóstwo różnego rodzaju certyfikatów, które potwierdzają fakt, że dane opakowanie nie wchodzi w żadną reakcję z przewożoną żywnością, dzięki czemu nie istnieje żadne ryzyko jego uszkodzenia. A dodatkowo jeszcze jest to materiał oddychający, który zapewnia odpowiednie wentylowanie przewożonej w nim żywności, dzięki czemu jest ona cały czas świeża i w dobrym stanie.
Co wybrać?
Jak zatem widać wybór odpowiedniego opakowania jest stosunkowo prosty. Nie warto ryzykować wypadnięcia ciasta lub jego zepsucia się w tanim i kruchym plastikowym opakowaniu, skoro niewiele drożej można mieć opakowanie całkowicie bezpieczne.