Jakie mamy rodzaje noży do sera?
Dzisiejsi wytwórcy proponują tysiące form sera. Prawdziwi smakosze tego artykułu nie jedynie wiedzą, z czym odpowiednio łączyć ową czy odmienną formę, jednak również jak dobrze ją pokroić przed podaniem. Obecnie nóż do sera nie jest już przedmiotem ekskluzywnym; dla wielu taki nóż jest niezbędnym atrybutem w kuchni. Należałoby zatem wiedzieć, czy warto zainwestować w nóż do sera
Jakie noże do serów należałoby kupić?
Dostępne na rynku noże do serów dzielą się przede wszystkim na dwa typy: noże do serów miękkich oraz noże do serów twardych. Niestety, krojenie poszczególnych rodzajów sera kiedy mamy pod ręką tylko zwyczajne noże domowe może być trudne – krojony w ów sposób ser może się kruszyć czy rozmazywać. O ile przy robieniu zwykłych kanapek nie jest to kłopotem, to może przynieść nam nerwów, kiedy chcemy dobrze podać deskę serów. Noże do sera twardego prezentują się charakterystyczną strukturą – ich trzonek jest niewątpliwie większy aniżeli ostrze.
Czym charakteryzują się noże do serów w stosunku do pozostałych noży?
Nóż do sera (tutaj) ma dość charakterystyczną strukturę oraz wyróżnia się na tle pozostałych noży. Przede wszystkim trzonek jest większy aniżeli ostrze. Taka konstrukcja zapewnia jak najbardziej funkcjonalne oraz dokładne pokrojenie sera. To natomiast nie wszystko, gdyż dodatkową właściwość typową noża do sera jest ostrze w kształcie trójkątnym czy liściowatym. W wypadku noży do twardych serów także można zobaczyć niezwykle dobry czubek, jaki zapewnia wbicie się w ser oraz podważenie pokrojonych już plastrów. Zdarzają się również pozostałe kształty tego rodzaju noży, na przykład w kształcie tasaka czy ostrza z ząbkami.