Jaki wałek do ciasta kupić?
W ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszy się wałek do ciasta, który jest dostępny w każdej kuchni. Należy mieć na uwadze, że wyposażenie lokalu odgrywa kluczową rolę w biznesie gastronomicznym.
Wybór wałka do ciasta
Warto się wyposażyć w wysokiej jakości wałek, dzięki któremu praca będzie zdecydowanie bardziej komfortowa. Wybór jest obecnie bardzo duży, dlatego każdy bez większych problemów powinien znaleźć coś dopasowanego do swoich potrzeb. Trzeba jednak mieć na uwadze, żeby zamawiać produkty jedynie u sprawdzonych i renomowanych producentów działających od wielu lat na rynku, które mogą pochwalić się dobrą opinią. Bardzo ważna jest wytrzymałość, ponieważ od tego parametru zależy jak długo będzie można korzystać z wałka do ciasta. Właściwie dopasowany wałek sprawia, że praca przebiega komfortowo i sprawnie. W gastronomii wydajność jest bardzo ważna, ponieważ klienci nie powinni długo czekać na swoje jedzenie. Oczywiście gotując świeże produkty zawsze zajmuje to więcej czasu, ale nie powinna to być jakaś przesada. Najczęściej spotykane są oczywiście wałki drewniane, które są też droższe od silikonowych lub metalowych. Trzeba jednak mieć na uwadze, że mycie wałków metalowych lub silikonowych jest znacznie prostsze. Wystarczy je włożyć do zmywarki i to wszystkie. Niestety drewniany wałek do ciasta powinien być myty ręcznie, ponieważ w innym wypadku można go uszkodzić. Metalowa powierzchnia wałka jest dodatkowo pokryta powłoką, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do wałka. W takich warunkach praca przebiega zdecydowanie sprawniej i szybciej.
Zakup wałka do ciasta
Czyszczenie wałków metalowych zajmuje raczej mało czasu, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla młodych pań domu. Metalowa powierzchnia cechuje się także dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz wahania temperatur. W takich wałkach stosuje się również teflonową powłokę, która cechuje się dużą skutecznością i doskonale zabezpiecza narzędzie. Taki materiał może mieć kontakt z żywnością, ponieważ jest całkowicie bezpieczny. Czasami wałek posiada dodatkowe uchwyty, dzięki którym wałkowanie jest jeszcze łatwiejsze. Należy pamiętać, żeby wybierać lekkie wałki. Zbyt duża masa może sprawić, że długie wałkowanie będzie naprawdę męczące. Niestety nie wszyscy mają tyle samo siły, dlatego wykorzystanie zbyt ciężkiego wałka może być naprawdę złym pomysłem. Z reguły jednak wałek do ciasta ma masę 500 – 1000 gram. Mówiąc o wałku do ciasta w pierwszej kolejności można wyobrazić sobie model drewniany. Początkowo nie było nawet innych wałków, dlatego jest to całkowicie zrozumiałe.