szafa mroźnicza
Urządzenia

Jaką funkcję w gastronomii pełni szafa mroźnicza?

Branża gastronomiczna jest specyficznym rodzajem działalności produkcyjnej oraz handlowej, który wymaga używania wielu, zróżnicowanych pod kątem funkcji, urządzeń. Branża generuje zapotrzebowanie na urządzenia zarówno grzewcze, jak i chłodnicze. Ze względu na pracę z żywnością, która jest surowcem podatnym na zepsucie, bardzo dużą rolę w gastronomii odgrywa proces jej przechowywania. Do bezpiecznego przechowywania żywności najczęściej wykorzystuje się profesjonalne urządzenia chłodnicze.

Rola urządzeń chłodniczych w gastronomii

Mrożenie żywności jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności w dłuższej perspektywie czasu. Proces ten pozwala na zachowanie jej walorów smakowych oraz odżywczych, zapobiegając tym samym zepsuciu. Z tego powodu procesy mrożenia oraz chłodzenia są naturalnie wykorzystywanymi w gastronomii. Profesjonalna szafa mroźnicza z https://www.gastropuls.pl/szafy-mroznicze jest przydatny urządzeniem, które z powodzeniem nadaje się do konserwacji żywności, jest także niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni.

Do funkcji urządzeń chłodniczych należy:

  • zapobieganie procesowi psucia się żywności
  • ograniczenie działania mikroorganizmów w otoczeniu przechowywanej żywności
  • zachowanie walorów smakowych i odżywczych żywności przez dłuższy okres czasu

Szafy chłodnicze do specjalnych zastosowań

szafa mroźnicza

Używając terminu szafa mroźnicza, należy rozumieć przez to pojęcie zarówno zamrażarki, jak i lodówki. Wysokiej jakości technologie używane do produkcji sprzętu chłodniczego zapewniają jego niezawodność, wysoką izolację termiczną oraz wygodę użycia. Lodówki gastronomiczne gwarantują zachowanie warunków optymalnej i niskiej temperatury dla przechowywanej żywności przez dłuższy czas.

Wśród dostępnych w sprzedaży modeli urządzeń dostępne są egzemplarze jedno-, dwu- lub trzydrzwiowe. Dla dużej gastronomii dostępne są także w sprzedaży szafy wyposażone w szybę i podświetlenie. Oprócz funkcji chłodzenia, sprzęt ten ma za zadanie odpowiednie eksponowanie zawartości. Niektóre urządzenia posiadają także możliwość instalacji w nich alarmów, a także zamykania ich na klucz. Rozwiązania te stosowane są w celu zabezpieczenia przed nieuprawnionymi osobami.

Profesjonalne zamrażarki i lodówki wykorzystywane w branży gastronomicznej mogą być także wyposażone w systemy odprowadzania płynnych odpadów. Niektóre modele mają także wbudowany system zgłaszania awarii sprzętu.

Urządzenia chłodnicze to niezbędny element wyposażenia w branży gastronomicznej. Dobrej jakości sprzęt chłodniczy gwarantuje bezpieczeństwo żywności oraz przyczynia się do rozwoju własnej działalności gospodarczej.