Jak wyposażyć zaplecze kuchenne
Wyposażenie zaplecza kuchennego w restauracji nie należy do prostych spraw. Wiąże się to również z koniecznością zainwestowania sporych środków pieniężnych potrzebnych na zakup odpowiedniego sprzętu.
Taka inwestycja może w krótkim czasie się zwrócić, ponieważ dobrej jakości sprzęt pozwala na szybkie i dobre przygotowanie potraw, a to one są najważniejsze w każdej restauracji. Dlatego kuchnia wyposażenie należy traktować jako sporą inwestycję w przyszłość, która po pewnym czasie funkcjonowania naszej restauracji się zwróci i zacznie przynosić spore korzyści.
Jak wyposażyć kuchnię?
Kuchnia powinna być wyposażona nie tylko w podstawowy sprzęt niezbędny do gotowania jak garnki, sztućce, patelnie, talerze, ale to również znacznie bardziej skomplikowany sprzęt. W zależności od wielkości lokalu kuchnie gastronomiczne to niezbędny element wyposażenia. Na rynku można kupić kuchnie 2-8 palnikowe. Takie kuchnie znacznie różnią się od typowych domowych kuchenek, bowiem przy małym zużyciu gazu są w stanie utrzymać bardzo wysoką moc gotowania. Przekłada się to zatem na czas potrzebny na przygotowanie potraw.
Kuchnie są bardzo wytrzymałe i zazwyczaj mają intuicyjną obsługę. Większość takich kuchni można zakupić również z wmontowanym piecem, w którym będziemy w stanie piec wyśmienite ciasta i mięsa. Piekarniki montowane w kuchniach mogą być zasilane zarówno energią elektryczną jak i za pomocą gazu.