Elektryczna czy ręczna? Jaką maszynkę do makaronu wybrać?
Choć maszynka do makaronu staje się powoli stałym wyposażeniem każdej kuchni, to nadal trwa ogromna dyskusja na temat tego, jaki jej konkretny rodzaj powinno się kupować. Chodzi tu głównie o fakt, czy powinna to być wersja elektryczna, czy też ręczna? Która z nich będzie lepszym wyborem?
Ręczna maszynka do makaronu
Maszynka do makaronu, która obsługiwana jest całkowicie ręcznie, jest z pewnością jednym z najbardziej rozpoznawalnych akcesoriów kuchennych wszystkich babć. Od dawna wykorzystywana była do robienia domowego makaronu.
Do dziś ten typ maszynki: https://ostry-sklep.pl/maszynki-do-makaronu cieszy się ogromną popularnością ze względu na przekonanie, że dzięki ręcznemu wykonywaniu makaronu jest on lepszy i smaczniejszy. Dodatkowo jest to model oczywiście o wiele tańszy. Do wad tej wersji zaliczyć należy konieczność włożenia całkiem sporo siły do wykonana nawet małej porcji makaronu.
Wersja elektryczna
Wersja elektryczna maszynki do makaronu jest najnowszą odmianą. Cały proces jest w niej właściwie automatyczny, a użytkownik musi jedynie włożyć do urządzenia wszystkie składniki. Dzięki temu robienie domowego makaronu jest nie tylko bardzo szybkie i proste, lecz także zwyczajnie wygodne.
Niestety ten typ maszynki jest stosunkowo drogi, a przy tym wymaga nieco więcej uwagi i podczas zakupu niż wersja ręczna. Chodzi tu np. o konieczność zadbania o odpowiednią szybkość silnika, aby makaron był wykonywany w odpowiednim czasie. Równie ważne jest wybranie modelu o odpowiednim rodzaju ostrza, aby makaron był równy i dobrze pocięty.