
Czyste naczynia to podstawa
Skuteczny płyn do mycia naczyń to podstawa w gastronomi oraz w każdym gospodarstwie domowym. Sprzedawany jest on jako koncentrat, który doskonale rozpuszcza się w wodzie. Przed jego zastosowaniem trzeba wykonać kilkuprocentowy roztwór. Nawet jeśli w kuchni znajduje się zmywarka do naczyń, to warto również wyposażyć się w środek myjący, który będzie niezbędny przy małej ilości brudnych naczyń, dla których nie opłaca się włączać maszyny do mycia.
Na co zwracać uwagę podczas kupowania płynu do naczyń?
Płyn do mycia naczyń to środek bardzo uniwersalny, ponieważ można w nim, np. zaprać zabrudzone tłuszczem ubrania, a dodatkowo jest przystępny cenowo. Używając płyny wysokiej jakości, np takie jak Clever, dr.prakti czy purox, można dostrzec ich wiele zalet, m. in.: wydajność, łatwość w użyciu, skuteczność, oszczędność. Podczas mycia ręcznego, skóra naszych dłoni jest narażona na podrażnienia, dlatego warto wybierać płyny do mycia naczyń, które nie wpływają negatywnie na ręce. Ważne jest także, aby nie zostawiały zacieków na naczyniach, ich skład chemiczny był neutralny dla środowiska naturalnego oraz szybko ulegał biodegradacji. Ponadto można także wybrać przepiękny zapach, który będzie rozpieszczał nasz zmysł węchu podczas każdego użycia.
Płyn do mycia naczyń przydatny nie tylko w kuchni
Niewiele osób wie, że płyn do mycia naczyń wykorzystany był do wyizolowania DNA. Oczywiście było to wydarzenie bardzo amatorskie, wykonane przez studentów Uniwersytetu Wrocławskiego podczas Dolnośląskiego Festiwalu Nauki w 2004 roku.