Trochę klasyki w kuchni – sałatka gyros
W Polsce sałatka gyros znajduje miejsce na każdym stole. Ciężko ustalić, jakie jest pochodzenie sałatki. Charakterystyczną cechą sałatki jest jej warstwowa budowa, która najefektowniej prezentuje się w szklanym naczyniu. To, co czyni ją tak pożywną, że z powodzeniem może zastąpić obiad, jest obecność kawałków mięsa drobiowego w jej składzie.
Sałatka gyros – kompozycja
Sałatka gyros posiada kilka warstw. Składniki zostają zmieszane dopiero po podaniu na talerz porcji sałatki. Jak już zostało wspomniane, podstawowym składnikiem jest mięso drobiowe, które smakuje wyśmienicie w zestawie z rozmaitymi warzywami i sosem. Najpopularniejsze warzywa, które dodaje się do sałatki gyros bywają puszkowane. Są to kukurydza, konserwowe ogórki i cebule, oliwki. Objętości sałacie nadaje sałata pekińska bądź rzymska. Skład sałatki nie byłby pełny bez białej i czerwonej cebuli. Cebulę kroi się w piórka. Składniki łączy najczęściej majonez. Można polać nim wierzch, bądź dodawać go na wierzchu każdej warstwy sałatki.
na zdjęciu: sałatka gyros z przepisu na portalu mniammniam.com
Sałatka gyros – rodzaje
Sałatkę gyros tak łatwo przyrządzić, że często modyfikuje się ją i eksperymentuje, by eksplorować nowe smakowe jakości. Podstawa wersja zakłada połączenie mięsa, warzyw i majonezu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by urozmaicić sałatkę ryżem lub makaronem. Ryż lub makaron można odpowiednio doprawić. Nie każdemu jednak tak urozmaicona sałatka gyros przypadnie do gustu. Wiele osób ceni ją za prostotę i uważa, że doprawiony kurczak w majonezie z różnymi warzywami jest wystarczający pod względem smaku i pożywności potrawy.