Sprytne sposoby na przechowywanie i przenoszenie ciasta
Ze świecą można szukać osoby, która by nie lubiła ciast i innych wypieków. Jest to nieodłączny dodatek do kawy czy popołudniowej herbaty. Najlepiej oczywiście smakują ciasta z domowego wypieku, jednak coraz częściej także i masowe wyroby cukiernicze cieszą się rosnącą popularnością. Jedynym problemem może być to jak przechowywać ciasto aby nawet po kilku dniach było tak samo pyszne jak w dniu upieczenia.
Sposoby na zachowanie świeżości wypieków
Dużą rolę w tym względzie odgrywa sposób przechowywania. Ciasta, zwłaszcza te z masą powinny być przechowywane w lodówce, zwłaszcza w lecie, gdy temperatura powietrza w mieszkaniu jest stosunkowo wysoka. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że lodówka nie jest remedium na wszystkie problemy. W lodówce oprócz ciasta przechowuje się również i inne potrawy, które nawzajem przesiąkają się zapachami. Nie ma co się czarować – mieszanka placka jabłkowego i pieczonego kurczaka nie brzmi zachęcająco.
Zastosowanie pojemników kuchennych
Jednym z najbardziej efektywnym sposobów na długie zachowanie świeżości wypieków są pojemniki plastikowe na ciasto. Obecnie można je dostać w niemal każdym markecie. Pojemniki na ciasto dostępne są w różnych rozmiarach. Warto zapoznać się z danymi od producenta, ponieważ niektóre pojemniki można myć w zmywarce, z kolei inne wymagają mycia ręcznego. Bez wątpienia jest to produkt niezbędny w każdej kuchni. Pojemników na ciasto można używać zarówno do ich przechowywania jak i przenoszenia.