Przysmaki z plaży
Lato kojarzy się ściśle z pewnymi daniami, które królują o tej porze roku. Część z nich jest nierozerwalnie związana z nadmorskimi kurortami i plażami. Jakie to dania? Bez czego nie można wyobrazić sobie urlopu nad morzem?
Budki
W nadmorskich miejscowościach królują budki z przysmakami dla turystów. Najczęściej sprzedaje się w nich lody kręcone i pyszne, puszyste gofry. Ten przysmak to rodzaj chrupkiego lub puszystego ciasta, które jest wypiekane w gofrownicy. Wypieki te mają zawsze charakterystyczną kratownicę. Jej zadaniem jest lepsze wypieczenie ciasta. Gofrów nie podaje się na słono. Zawsze są zestawione ze słodkimi dodatkami – bitą śmietaną, cukrem pudrem, frużeliną, owocami, sosami, a nawet lodami. W związku z tym są one uwielbiane przez dzieci. Ten chrupiący deser ma wielu fanów. Coraz częściej budki, które sprzedają gofry pojawiają się też w większych miastach w głębi kraju. Jak łatwo się domyślić, gofry sprzedawane w punktach gastronomicznych smakują zupełnie inaczej niż te produkowane w domu. W Internecie roi się od przepisów na ten pyszny deser. Każdy z nich jest inny, a gotowy wypiek ma trochę inny smak. Zdarzają się przepisy z wykorzystaniem drożdży, ubitych białek oraz jaj dodawanych w całości. Od przepisu zależy też ostateczna chrupkość gofrów.
Smażalnie
Będąc nad morzem, nie można odmówić sobie smażonej ryby prosto z kutra. W smażalniach zazwyczaj sprzedawane są niemrożone ryby, które z tego powodu smakują inaczej niż ryby przygotowywane z mrożonych półproduktów. Są wyjątkowo smaczne i zdrowe. W związku z tym, koniecznie należy ich spróbować. Ryby najczęściej podaje się z frytkami i zestawem surówek.
Zakręcone frytki i inne szalone pomysły
Nad morzem można też spróbować wyjątkowych dań, takich ja k zakręcone frytki. Są to ziemniaki, które tnie się na cienkie, spiralne paski. Nawija się je na ruszt, a następnie wypieka na głębokim tłuszczu. Smakują jak kompromis pomiędzy frytkami i chipsami. Często są one polewane tłuszczem lub podawane ze smakowymi posypkami albo ze zwykłą solą.