Przepis na pyszną zupę ogórkową
Jedna z ulubionych zup wszystkich Polaków to klasyczna zupa ogórkowa. Ta zupa ma naprawdę bardzo długą tradycję w kuchni polskiej, nawet w najstarszych książkach kucharskich znajdują się na nią przepisy. W końcu w Polsce od bardzo dawna letnie warzywa przerabia się między innymi w taki sposób, że kisi się je w beczkach lub słoikach. To właśnie dzięki temu w środku zimy można cieszyć się chrupiącymi warzywami, takimi jak na przykład właśnie ogórki, które z pola zebrało się w środku lata. Kiszone ogórki mogą być wspaniałą przekąską lub głównym produktem do przygotowania zupy.
Pyszna domowa zupa ogórkowa
Zupę ogórkowa wedle takich przepisów najlepiej jest przygotować na wywarze mięsnym, do przyrządzania którego tak naprawdę najlepiej nada się klasyczna porcja rosołowa z kurczaka lub indyka, a jeżeli pragnie się przygotować zupę trochę bardziej mięsną, trzeba będzie dodać jeszcze kilka skrzydełek lub podudzi. Wywar przygotowuje się z takimi przyprawami jak na przykład ziele angielskie oraz liść laurowy. Mięso należy gotować około godziny, tak by przygotować aromatyczny wywar pod zupę.
Zupa na bazie ogórków kiszonych lub przecieru
Co jeszcze dodaje się do zupy ogórkowej poza ogórkami kiszonymi lub przecierem na zupę? Stały składnik tej zupy to oczywiście ziemniaki pokrojone w kostkę, oraz inne klasyczne warzywa do zupy czyli marchewka oraz pietruszka, a także seler korzeniowych. Warzywa te trzeba pokroić w kosteczkę i wrzucić do wywaru, a następnie poczekać aż ugotują się do miękkości. W tym czasie można zająć się ogórkami potrzebnymi do zupy. Ogórki należy zetrzeć na tarce albo pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać je do reszty zupy. Poza tym należy wlać również wodę z ogórków, a także dodać znajdujące się w słoiku przyprawy takie jak na przykład koper oraz czosnek. To właśnie dzięki nim zupa stanie się jeszcze bardziej aromatyczne i pyszna. Jeżeli natomiast do przygotowania zupy ogórkowej używa się gotowego przecieru na zupę, który można kupić po prostu w sklepie, wystarczy wlać go do wywaru z resztą warzyw. Potem można dodać jeszcze odrobinę śmietany, oraz oczywiście sól i pieprz.