Patelnia do smażenia naleśników – czym się charakteryzuje?
Naleśniki są jedną z ulubionych potraw zarówno dzieci, jak i dorosłych. Można podawać je na słodko lub słono, dzięki czemu trafią w gusta niemal wszystkich. Jednak smażenie ich na tradycyjnej patelni bywa problematyczne. W celu ułatwienia tej czynności na rynek wprowadzono specjalne patelnie naleśnikowe, które zobaczysz w ostrym-sklepie, specjalizującym się w akcesoriach kuchennych lub innych podobnych miejscach polskiego internetu.
Czym różni się patelnia do naleśników od zwykłych modeli?
Tradycyjne patelnie są wysokie, przez co trudno wlać do nich ciasto naleśnikowe. Wysokie brzegi utrudniają także przewracanie placków na drugą stronę. Patelnia do smażenia naleśników jest o wiele niższa, dzięki czemu obie te czynności o wiele łatwiej wykonać. Co więcej, niższe brzegi pozwalają na znaczne ograniczenie ilości oleju zużytego do smażenia.
Na co zwrócić uwagę wybierając specjalną patelnię do naleśników?
Przede wszystkim należy mieć na uwadze fakt, że patelnie różnią się od siebie materiałem wykonania. W sprzedaży dostępne są naczynia z powłokami:
– teflonowymi,
– ceramicznymi,
– żeliwnymi,
– tytanowymi,
– mineralnymi,
– stalowymi,
– granitowymi.
Każda z nich wymaga innego rodzaju pielęgnacji i konserwacji, jak również nie każdą można myć w zmywarce. Dokonując zakupu, warto zapoznać się więc ze specyfiką danego materiału.