Niezbędnik każdego kawosza
Każdy miłośnik małej czarnej dąży do osiągnięcia najwyższej jakości spożywanego napitku. Kawosze testują różne rodzaje kawy, techniki jej zaparzania, a także sprzęty do tego służące. Na warsztat brane są zwykłe, zalewanie wrzątkiem kawy oraz oczywiście mniej lub bardziej zaawansowane i drogie ekspresy do kawy. Finalnie jednak każdy kończy z zaparzaczem do kawy z tego typu urządzeń, który jest najlepszym kompromisem pomiędzy ceną a jakością. Jaki jednak zaparzacz dokładnie powinno się wybierać, aby spełniał pokładane w nim nadzieje, a przy tym był łatwy i przyjemny w użytkowaniu?
Cechy dobrego zaparzacza do kawy
Choć zaparzacz do kawy jest produktem powszechnie dostępnym, a jego sposób używania jest bardzo prosty i intuicyjny, to w dalszym ciągu wybór odpowiedniego modelu nastręcza wielu problemów osobą, które do tej pory nie korzystały z takiej formy przyrządzania kawy.
Na co więc należy zwrócić największą uwagę?
Przede wszystkim na materiał, z jakiego dany zaparzacz został wykonany.
Na rynku dostępne są zaparzacze wykonane ze stopu aluminium oraz ze stali nierdzewnej. Aluminium, choć zachęcające z powodu ceny, może w przypadku nieumiejętnego obchodzenia się z nim bardzo pogarszać smak i jakość przygotowywanej kawy. Wszystko z powodu osadzania się na ściankach aluminiowego zaparzacza niezwykle trudnych w usuwaniu plam, których zbyt duża ilość wyraźnie będzie wpływała na smak kawy.
Zaparzacze ze stali nierdzewnej są tej nieprzyjemnej cechy pozbawione, jednak okupione jest to znacznie wyższą ceną niż w przypadku wersji aluminiowych.