Laski wanilii – zastosowanie w kuchni i medycynie
Określenie wanilia wywodzi się od słowa vaina, które oznacza futerał, strąk. W wieku XVII była ona nieodłącznym dodatkiem do czekolady. Powszechnie sądzono, że posiada właściwości pobudzające popęd płciowy. Dlatego też posiadanie i spożywanie wanilii było zakazane przez przepisy kościelne. Laski wanilii poza szafranem i kardamonem są najdroższą przyprawą świata.
Laska wanilii – zastosowanie w kuchni
Wanilia to składnik wielu deserów. Jednak w przemyśle spożywczym często zamiast niej stosuje się wanilinę. To produkt o wiele tańszy, który nie ma jednak wiele wspólnego z prawdziwą wanilią. Wykorzystywany jest m.in. do produkcji cukru wanilinowego. Wanilię można dodawać do napojów takich jak herbata czy kawa jako środek aromatyzujący. Wanilię dodaje się do kakao, mleka, budyniu, dań ryżowych i wielu innych. Wykorzystane już laski wanilii warto włożyć do pojemnika z białym cukrem. Po kilku dniach tworzy się dzięki temu domowy cukier wanilinowy. Poza tym takie laski warto umieścić również w szafkach kuchennych i nie tylko, aby ich wnętrze ładnie pachniało. Wanilia dobrej jakości ma kolor ciemny i jest mięsista, lekko wilgotna. Taka wanilia zdecydowanie najlepiej sprawdza się w kuchni.
Wykorzystanie wanilii w medycynie
Okazuje się jednak, że laski wanilii mają swoje zastosowanie nie tylko w kuchni. Związki zwarte w niej działają pobudzająco na organizm. Jednocześnie nie uzależniają i nie powodują reakcji narkotycznych. Z wanilii przygotowuje się wywary, które poprawiają nastrój i pozwalają na szybką regenerację. Działają dobrze także w stanach depresyjnych czy rozstrojach nerwowych. Nalewka waniliowa dobrze wpływa na mięsień sercowy, wzmacniając go. Wanilia poprawia smak wielu lekarstw. W kosmetyce wykorzystuje się ją z kolei jako substancję zapachową do aromatyzowania kosmetyków.
Więcej można przeczytać na stronie: https://www.aledobre.pl/599,Laska_wanilii_1_sztuka_Manufaktura_Smaku.html