Kuchnia gastronomiczna – gazowa czy elektryczna?
Kompletując wyposażenie gastronomii, trzeba dokładnie sprawdzić różnego rodzaju kuchnie gastronomiczne. Producenci, hurtownie gastronomiczne oferują multum różnych urządzeń. Jednak ich wybór nie może być pozostawiony ślepemu losowi. Każdy z właścicieli restauracji powinien bardzo dokładnie i starannie dobierać odpowiedni sprzęt. Należ więc sprawdzić czy lepsza będzie kuchnia gazowa, czy jednak kuchnia elektryczna?
Jak analizować poszczególne parametry urządzeń gastronomicznych?
Dokładna analiza wielu parametrów urządzeń gastronomicznych pozwoli znaleźć coś idealnego, wybrać pomiędzy kuchnią elektryczną, a gazową. Sprawdzić trzeba między innymi:
Czy kuchnia pasuje do lokalu gastronomicznego?
Jakiego rodzaju koszty generuje jej działanie?
Czy użytkowanie jest bezpieczne?
To najważniejsze kwestie do sprawdzenia. Tylko na tej podstawie można dowiedzieć się jaka inwestycja będzie opłacalna w stu procentach.
Czy kuchnia pasuje do lokalu gastronomicznego?
Nie wszędzie istnieją możliwości związane z przyłączami gazowymi. Jeżeli nie ma gazu w lokalu, nie ma opcji związanych z doprowadzeniem to wybór jest oczywisty i pozostają kuchnie elektryczne. Równocześnie w lokalach, które decydują się na kuchnie gazowe, trzeba dokładnie zaadaptować miejsce gdzie będą stały. Odpowiednie odległości pomiędzy urządzeniami, montaż wentylacji, to wszystko powoduje dodatkowe wydatki.
Jakie koszty pracy kuchni gazowej, jakie kuchni elektrycznej?
Gaz jest zdecydowanie tańszy niż energia elektryczna. Kiedy dodatkowo inwestuje się w kuchnie z piekarnikiem należy liczyć się ze znacznym wzrostem wydatków.
Bezpieczeństwo pracowników
Nie od dziś wiadomo, że znacznie większe bezpieczeństwo gwarantują kuchnie elektryczne. Jednak na dobrą sprawę odpowiednia eksploatacja urządzeń gastronomicznych zależy od pracowników. I kiedy pilnowane są wysokie normy bezpieczeństwa, to nie ma większego znaczenia rodzaj kuchni gastronomicznej.