Królowa Wanilia
Wanilia jest jedną z najdroższych przypraw świata. Prawdziwy ekstrakt waniliowy – https://www.aledobre.pl/3009,Ekstrakt_waniliowy_naturalny_30_ml_Deka.html nadaje charakter i smak przygotowywanych deserów. Kilka jego kropel wystarczy, aby oczarować wypiekami, czy mrożonymi deserami. Szerokie zastosowanie sprawia, ze coraz częściej sięgamy po niego w kuchni. Dodany do herbaty, umila chłodny jesienny wieczór, smakując wybornie.
Każdy zna zapach wanilii. Spotykany zarówno w kulinarnych przepisach, ale nie tylko. Nasycane nim kosmetyki, mydła, płyny do kąpieli znajdują szerokie grono zwolenników. Ciało otulone nutą wanilii wybiera wielu z nas. Na bazie ekstraktu waniliowego komponowane są perfumy, które kuszą i przyciągają zapachem.
Jaka jest różnica pomiędzy naturalnym ekstraktem waniliowym, a jego zamiennikami?
Przede wszystkim smak, zapach i wydajność. Naturalny, otrzymywany z wysuszonych lasek kwiatu storczyka, jest przyprawą pożądaną i najlepszej jakości. Zawiera sto procent naturalnego wyciągu z wanilii, co zdecydowanie przekłada się na jakość kulinarnych wypieków i deserów.
Wystarczy niewielka ilość, by poczuć intensywność aromatu.
Dostępne na rynku zamienniki, owszem, mają charakter posmaku wanilii i jej zapach. Warto jednak pamiętać, ze są to syntetycznie otrzymywane substancje, które odbiegają od naturalnego ekstraktu. Stosowanie ich na pewno nada waniliowy smak potrawie, ale nie będzie on tak wyśmienity, jak przy użyciu prawdziwego ekstraktu.
Dużą różnica pomiędzy syntetyczną substancją waniliową, a jej naturalnym ekstraktem jest w cenie jej zakupu. Zdecydowanie tańsze są zamienniki i sztuczne ulepszacze. Tylko, czy naprawdę warto zrezygnować z jakości dla ceny?
Wanilia, to droga przyprawa, dlatego też jej dostępność jest mniejsza. Nie powinno to jednak zniechęcać prawdziwych mistrzów kuchni i kulinarnych smakoszy. Jej smak i zapach wynagradza, zachęca do sięgnięcia, a przede wszystkim daje rozkosz podniebieniu.