Jak wybrać zestaw sztućców?
Komplet sztućców jest nieodłącznym elementem zastawy stołowej, który potrafi nadać odpowiedni ton jadalni, w zależności od okazji. Jakie sztućce wybrać podczas rodzinnego śniadania w gronie najbliższych, a jakie w czasie uroczystej wieczerzy?
Jak wybrać zestaw sztućców i co do tego ma ich materiał?
Dobierając odpowiedni komplet sztućców, warto zwrócić uwagę na to, z czego są wykonane – te ze stali nierdzewnej są odporne na wszelkie uszkodzenia i łatwo utrzymać je w czystości. Są uniwersalne i w zależności od sposobu produkcji mogą być używane podczas zwyczajnych, codziennych posiłków, jak i podczas odświętnych wieczorów.
Popularne są także sztućce z tworzywa sztucznego – częsty wybór rodzin z dziećmi, ale i tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości i oryginalności do swojej jadalni. Przeróżne wzory, kształty, bogato zdobione rękojeści – taki zestaw musi przykuć wzrok i stać się obiektem zainteresowania wśród gości lub spragnionych zabawy dzieci. Czy kolorowe sztućce nie są najlepszym sposobem na zachęcenie maluchów do jedzenia?
Chcąc wybrać zestaw sztućców bardziej wyrafinowanych i estetycznych, aby pokazać swój wykwintny gust, warto zainteresować się srebrnymi sztućcami, które elegancko prezentują się przy całej zastawie. Na ich zakup trzeba wydać trochę więcej pieniędzy, a utrzymanie ich w dobrym stanie wymaga ostrożności (np. nie wolno myć ich w zmywarce), jednak cały wysiłek rekompensuje wprowadzona dzięki nim salonowa atmosfera.
Zestawy sztućców i ich skład
W zależności od przeznaczenia sztućców można podzielić je na kilka rodzajów. Najbardziej znane są sztućce do dań głównych, czyli widelec, nóż i łyżka, które są niezbędnym elementem zastawy oraz sztućce do deserów i ciast czy kawy i herbaty (małe łyżeczki i widelczyki).
Chcąc zaimponować gościom warto pójść z takimi zestawami trochę dalej i dokupić np. sztućce do ryb składające się z widelca o czterech zębach i noża o charakterystycznym, łopatkowym kształcie czy specjalny komplet sztućców do owoców morza (jeżeli takie dania planujemy serwować).