Jak używać rosyjskich tylek?
Choć tylki rosyjskie to jeden z najpowszechniej używanych przez cukierników i domowych mistrzów kuchni narzędzi podczas dekorowania świeżo upieczone tortu, to jednak mało kto potrafi poprawnie to narzędzie wykorzystywać. O czym zatem powinno się pamiętać i czego wystrzegać podczas dekorowania kwiatami torów i ciast?
Złote zasady używania tylków rosyjskich
Tylki rosyjskie służą do wyciskania na wypiekach gotowych i całych kwiatów, które charakteryzują się niezwykłą urodą i bardzo dobrze odwzorowywanymi szczegółami. Aby tak jednak mogło być, koniecznie trzeba pamiętać o kilku zasadach używania tylek rosyjskich.
Przede wszystkim na uwadze należy mieć to, że wyciskany przy ich pomocy krem musi być możliwie najbardziej jednolity i pozbawiony jakichkolwiek grudek, których obecność może całkowicie zaburzyć wyciskanie ozdób. Należy także pamiętać o tym, że używany krem nie może być zbyt rzadki. Poleca się, aby zachować jego możliwie najlepszą konsystencję, przed wyciskaniem dodatkowo go schłodzić, co go nieco ustabilizuje. Podczas samego procesu wyciskania z tylki kremu, należy pamiętać o tym, aby po każdym wyciśniętym kwiatku dokładnie wycierać końcówkę tylki, co zapobiegnie powstawaniu zniekształceń i niewyraźnych kształtów kolejnych produkowanych ozdób. Na koniec warto pamiętać o stałej kontroli ilości kremu w rękawie, ponieważ, gdy będzie się on miał na ukończeniu, przestanie się mieć kontrole nad ilością, którą się wyciska, a co za tym idzie nad jakością kwiatów.
Jak widać, prezentowane zasady nie są zbyt skomplikowane i nawet początkujący powinien je bez problemu zapamiętać.