Jak działa szynkowar?
Dla wszystkich osób, którym zależy na smacznym i zdrowym jedzeniu jednocześnie, ważne jest aby ich posiłki były jak najmniej przetworzone. W spożywaniu takiej właśnie wędliny pomóc może szynkowar z AleDobre.
Czym jest szynkowar?
Jest to niewielkie, niezbyt kosztowne i proste w obsłudze urządzenie, pomagające w przygotowaniu smacznych wędlin. Służy ono do parzenia szynek (i innego rodzaju mięs). Urządzenie to może być owalne lub prostokątne, a wykonuje się je z tworzywa sztucznego lub metalu. Każdy model przystosowany jest do kontaktu z żywnością oraz jest odporny na wysokie temperatury. Zazwyczaj można przygotować w nim kilogram mięsa (istnieją też urządzenia o mniejszej pojemności). Przygotować w nim można między innymi: mielonki, szynki, pasztety, golonkę, kiełbasę i różnego rodzaju rolady – otrzymane produkty będą miały naprawdę niepowtarzalny smak.
Jak on działa?
Zamarynowane wcześniej, wybrane mięso umieszcza się w szynkowarze, a potem dociska specjalną spiralą (jest ona niezbędna do tego, by wędlina w efekcie końcowym miała „zbitą” konsystencję”). Istnieją tutaj dwie opcje: mięso można włożyć do specjalnego woreczka lub można umieścić je bezpośrednio w urządzeniu. Następnie, całość umieszcza się w garnku z wodą, która ma sięgać do 4/5 wysokości szynkowaru. Później całość się podgrzewa – ale nie gotuje. Mięso powinno mieć temperaturę wahającą się od 65 do 90 stopni. Stopnień nagrzania wody najlepiej jest sprawdzać specjalnym termometrem. Aby woda nie wrzała można ustawić bardzo niską moc palników, można też po prostu dolewać do garnka niewielkie ilości zimnej wody. Szybkowar w wodzie powinien znajdować się przez około dwie godziny. Jak więc widać, dla wszystkich osób, których nie zadowalają wyroby sklepowe, szynkowar jest rozwiązaniem idealnym, a samodzielnie przygotowywanie wędlin jest szybkie i proste.