Drylownice – proste i funkcjonalne w użyciu
Zachowanie przepysznego smaku jabłek, czereśni, czy wiśni na zimę, jest możliwe dzięki przetworom. W trakcie prac kuchennych niezastąpiona stanie się wtedy drylownica, która będzie mogła pomóc w pozbyciu się pestek.
Drylownica do wiśni i czereśni
Wiadomo, że ręczne usuwanie niejadalnych części owoców – czyli pestek, nie jest sprawą prostą. Jednak, używając drylownicy można ten proces znacznie ułatwić, a także przyspieszyć. Drylownica do wiśni z www.aledobre.pl może być prosta, ręczna albo elektryczna. Najczęściej wykonana jest z tworzywa sztucznego i posiada ostrze ze stali nierdzewnej. Właśnie to ostrze ma za zadanie usunąć pestki z owoców, po prostu wycinając ich środkową część. Klasyczne urządzenia składa się z pojemnika na pestki (często przytwierdzanego do podłoża), tacki, dźwigni z tłokiem drylującym oraz otworu wylotowego. Istnieją też drylownice kompaktowe, które działają na zasadzie dziurkacza do papieru. Niezależnie od rodzaju, wszystkie takie urządzenia chronią przed zabrudzeniami dłoni, ubrań i mebli.
Drylownica do jabłek
Nieco inaczej, choć także ręcznie, usuwa się gniazda nasienne z jabłek. Te drylownice ze stalowym, ząbkowanym ostrzem, wkłada się w środek owocu. Następnie jabłkiem lekko się obraca, by dokładnie wykroić zawartość i ostrze wyciąga się razem z pestkami, które chcemy usunąć. Tego rodzaju sprzęt najczęściej posiada antypoślizgową rączkę, by pewnie leżał w dłoni. Dzięki temu prostemu w użyciu urządzeniu, można szybko wydrylować dużą liczbę jabłek.