Co to jest silikonowa mata do pieczenia?
Mata silikonowa do pieczenia to nieprzywierająca powierzchnia do pieczenia wykonana z wysokiej jakości silikonu spożywczego. Ta powierzchnia ma kilka kształtów i rozmiarów, aby pasowały do różnych rodzajów blach do pieczenia.
Główną korzyścią z posiadania maty silikonowej jest to, że w przeciwieństwie do papieru pergaminowego, jest wielokrotnego użytku. Mata silikonowa szczególnie dobrze nadaje się do prac, które mogą okazać się zbyt gorące i lepkie, aby papier pergaminowy mógł wytrzymać bez wzmocnienia (tj. smarowania). Jeśli zrobisz dużo kruchych orzeszków ziemnych lub dużo gotujesz z cukrem, będziesz potrzebować maty silikonowej.
Można zauważyć, że mata silikonowa jest niezwykle przydatna, gdy pracują z gorącymi słodyczami, takimi jak karmel lub toffi. Zamiast wyłożyć blachę folią, możesz użyć maty do pieczenia do gotowania pikantnych potraw, takich jak pieczony łosoś lub piersi z kurczaka. Te maty są również łatwe do czyszczenia, szczególnie w porównaniu do szorowania blachy do pieczenia z twardymi pozostałościami.
Jeśli korzystasz z maty silikonowej, nigdy nie używaj noża na powierzchni. Po przebiciu lub pokrojeniu maty jej czyszczenie staje się trudniejsze, a uszkodzenia z czasem będą się pogarszać. Najlepszym sposobem dbania o matę jest umycie jej miękką szmatką / gąbką za pomocą ciepłej, mydlanej wody i osuszenie maty ręcznikiem. Zasadniczo większość mat silikonowych nie powinna być stosowana pod brojlerem; co najwyżej są one zwykle zaprojektowane tak, aby wytrzymać temperatury do 232°C.
Na rynku jest kilka różnych marek. Francuskie maty mają ponad 2000 komentarzy na Amazon, a klienci zachwycają się ich jakością i długowiecznością. Maty są wykonane z połączenia siatki z włókna szklanego i silikonu, które przyczyniają się do jej nieprzywierającej siły.
Zobacz maty silikonowe do pieczenia: https://sklep.polmarkus.com.pl/maty-silikonowe