Bo wybór blachy do pieczenia ma znaczenie
Któż z nas nie lubi ciast czy tortów? Jednak bądźmy szczerzy, najlepiej smakują te wykonane samodzielnie. Przede wszystkim są zdrowsze, gdyż sami wybieramy składniki, jakich chcemy użyć. Przykładowo zamiast jaj klatkowych, możemy wybrać te od kur z wolnego wybiegu. Na smak wypieku wpływają nie tylko składniki, ale również rodzaj formy do pieczenia.
Blachy aluminiowe, stalowe – czy to najlepszy wybór?
Nadal bardzo często stosowane są aluminiowe, stalowe blachy do pieczenia. Pomimo, że dla wielu to relikt PRL-u, to wciąż można takie formy do pieczenia kupić. Przede wszystkim dużą zaletą jest niska cena. Dostępne są również różne kształty i wielkości. Decydując się na aluminiowe blachy do pieczenia – https://www.aledobre.pl/627,Formy_do_pieczenia_ciast/ możemy upiec w nich niemal każdy rodzaj ciasta, począwszy od serników, a na ciastach drożdżowych kończąc. Na uwagę zasługuje również fakt, że charakteryzują się one naprawdę dużą przepuszczalnością ciepła. Jednak nie są one pozbawione wad. Otóż bardzo łatwo je zarysować, przez co szybciej się zużywają. Tutaj należy poruszyć jeszcze jedną kwestię. Otóż zarówno formy aluminiowe, jak i stalowe szybko rdzewieją, przez co nie nadają się do zmywarek, a czyszczenie takich blach jest niestety czasochłonne.
A może nowoczesność?
Alternatywą dla klasycznych form do pieczenia mogą być blachy ceramiczne. Są one nierdzewne i nie ulegają łatwo zniszczeniu. Można je również myć w zmywarce. Warto również zauważyć, że w przeciwieństwie do blach aluminiowych prezentują się one bardzo dobrze. Jednak mają też dwie istotne wady. Przede wszystkim wydłuża się czas pieczenia ciasta, a drugą wadą jest fakt, że są one po prostu droższe. Jednak można zauważyć, że taka inwestycja może szybko się zwrócić, gdyż ceramiczne blachy do pieczenia są niemal niezniszczalne i również można kupić ich najróżniejsze kształty, choć najlepiej sprawdzą się do pieczenia sufletów czy też tart.